Τι είναι η ρήξη οπισθίου χιαστού και από τι προκαλείται;
Η ρήξη οπισθίου χιαστού θεωρείται ως επί το πλείστων μια σπάνια κάκωση (περίπου 1%). Ο οπίσθιος χιαστός είναι ο ισχυρότερους από τους τέσσερις συνδέσμους του γονάτου, που σκοπό έχει να εξασφαλίσει τη σταθερότητα του γονάτου. Επί της ουσίας, ο οπίσθιος χιαστός συγκρατεί την κνήμη και αποτρέπει την οπίσθια ολίσθησή της σε σχέση με τον μηρό.
Ο τραυματισμός του οπισθίου χιαστού, συνιστά ρήξη, είναι αποτέλεσμα βαριάς κάκωσης στο γόνατο. Συνήθως συμβαίνει μετά από τροχαίο ή μετά από πτώση από μεγάλο ύψος. Δύναται επίσης να προκληθεί έπειτα από διάταση του συνδέσμου κατά τη στροφή ή την υπερέκταση της άρθρωσης. Δε μπορεί να προκληθεί από ένα απλό παραπάτημα, αλλά απαιτεί εφαρμογή σημαντικής βίας στο γόνατο, όπως τροχαίο ατύχημα, ή πτώση από ύψος.
Σε αντίθεση με τις κακώσεις του προσθίου χιαστού συνδέσμου, το άτομο με ρήξη οπισθίου χιαστού δεν θα εντοπίσει εύκολα κάποιο θόρυβο εντός της άρθρωσης, τη στιγμή της κάκωσης. Συνεπώς, υπάρχει δυσκολία στην περιγραφή του συμβάντος.
Συμπτώματα ρήξης οπισθίου χιαστού
Όσοι υποστούν ρήξη οπισθίου χιαστού εμφανίζουν μια σειρά από συμπτώματα, μεταξύ των οποίων ως κυριότερα σημειώνονται τα εξής:
- Αίσθημα αστάθειας, αισθάνονται ότι το γόνατό τους «βγαίνει και ξαναμπαίνει» από τη θέση του ή πως το γόνατο δεν τους «κρατάει» στη καθημερινότητά τους
- Πόνος και
- Οίδημα (πρήξιμο) στην οπίσθια περιοχή του γόνατος
- Δυσκολία στην κάμψη και έκταση του γόνατος
Ο ορθοπαιδικός δρ. Φωτόπουλος σημειώνει πως ο πόνος και το πρήξιμο αναμένονται να υποχωρήσουν προοδευτικά, συνήθως μετά τις πρώτες εβδομάδες. Αντιθέτως, η αστάθεια του παραμένει και μάλιστα δυσχεραίνει τόσο την καθημερινές όσο και τις αθλητικές δραστηριότητες του ασθενούς.
Ρήξη οπισθίου χιαστού: Διάγνωση
Για τη διάγνωση της ρήξης του οπισθίου χιαστού συνδέσμου ο ιατρός θα φροντίσει πρωτίστως να καταγράψει το ιστορικό του ασθενούς και έπειτα θα ακολουθήσει κλινική εξέταση. Ο Ορθοπαιδικός θα εξετάσει κατά πόσο η κνήμη μετακινείται προς τα πίσω σε σχέση με το μηρό, παράδοξα σε σύγκριση με το υγιές γόνατο. Θα επιστρατευτεί και η ακτινογραφία, η οποία αν και δεν απεικονίζει την ρήξη, εντούτοις είναι σε θέση να αποτυπώσει συνυπάρχοντα κατάγματα. Η μαγνητική τομογραφία όμως, είναι αυτή που θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση και θα απεικονίσει συνυπάρχουσες κακώσεις.
Πως αντιμετωπίζεται η ρήξη οπισθίου χιαστού;
Σε περίπτωση που ο τραυματισμός σχετίζεται μόνο τον οπίσθιο χιαστό, συνίσταται η συντηρητική αγωγή. Προτείνεται η παγοθεραπεία, η ελαστική περίδεση του γόνατος και η τοποθέτηση του σκέλους σε ανάρροπη θέση (το πόδι ψηλά), αμέσως μετά τον τραυματισμό ώστε να ανακουφιστεί ο ασθενής. Επιπλέον, εξαιρετικά χρήσιμα μπορεί να φανούν τόσο ο νάρθηκας, όπως και οι βακτηρίες (πατερίτσες) καθώς διευκολύνουν την μετακίνηση χωρίς να επιβαρύνουν το γόνατο με το βάρος του σώματος. Ασφαλώς, σημαντικό ρόλο στην θεραπεία παίζει και η φυσικοθεραπεία. Επί της ουσίας πρόκειται για ασκήσεις ενδυνάμωσης και σειρά διατάσεων που δρουν επικουρικά ώστε το γόνατο να ανακτήσει τη πρότερη λειτουργικότητά του.
Στη περίπτωση εκτεταμένης βλάβης, ο Ορθοπαιδικός Δρ. Φωτόπουλος προτείνει την χειρουργική επέμβαση. Μάλιστα, αν γίνεται λόγος για εξάρθρημα του γόνατος ή/και πολλαπλές συνδεσμικές κακώσεις η χειρουργική επέμβαση είναι επιβεβλημένη. Το χειρουργείο πραγματοποιείται αρθροσκοπικά με τη βοήθεια πολύ μικρών τομών. Θεωρείται και είναι μια ελάχιστα παρεμβατική διαδικασία. Συνεπώς, και σε αυτή την περίπτωση γίνεται λόγος για το τρίπτυχο της ταχείας ανάρρωσης, του ελάχιστου μετεγχειρητικού πόνου αλλά και της βραχείας νοσηλείας.
Ρήξη οπισθίου χιαστού: Αποκατάσταση
Η αποκατάσταση εξαρτάσαι εν πολλοίς από τη σοβαρότητα της κάκωσης. ΟΙ φυσικοθεραπεία βοηθά στην αποκατάσταση του γόνατος (ανάκτηση κινήσεων, λειτουργικότητας κ.α.) και συνήθως ξεκινά μέσα στον πρώτο μήνα από τον τραυματισμό. Αν έχει προηγηθεί χειρουργείο, τότε απαιτείται χρόνος για την πλήρη αποκατάσταση του συνδέσμου. Μάλιστα, προτείνεται άμεση εκγύμναση του τετρακέφαλου και των οπισθίων μηριαίων μυών, καθώς και ισομετρικές ασκήσεις.
Ο Δρ Φωτόπουλος είναι Ορθοπαιδικός – Χειρουργός και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας. Ασχολείται ενεργά με την αρθροσκοπική χειρουργική γόνατος και ώμου. Μετεκπαιδεύτηκε στην Κολωνία και έχει διεκπεραιώσει πληθώρα χειρουργικών επεμβάσεων για αντιμετώπιση καταγμάτων ολόκληρου του σκελετού, ολικές αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος καθώς και επεμβάσεις αντιμετώπισης παραμορφώσεων του άκρου ποδός. Διακρίνεται για τη συμμετοχή του σε επιστημονικά συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.