Γόνατο

Υμενική πτυχή: παθολογική οντότητα ή τυχαίο εύρημα;

Κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη το γόνατο είναι χωρισμένο σε 3 κοιλότητες, με την παρουσία 2 ευμεγέθων ενδαρθρικών υμενικών πτυχών. Μετά τη γέννησή μας οι πτυχές αυτές υποχωρούν και σταδιακά εξαφανίζονται. Σε κάποιες περιπτώσεις παραμένουν 1-2 πτυχές, 

Περισσοτερα

Ολική αρθροπλαστική γόνατος: Μήπως το κλασσικό είναι πάντα της μόδας;

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος (η αντικατάσταση, δηλαδή, της φθαρμένης άρθρωσης με τεχνητή) αποτέλεσε μεγάλη επανάσταση στην Ορθοπαιδική τον 20ο αιώνα, και βελτίωσε την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων

Περισσοτερα

Ταχεία αποκατάσταση στην αρθροπλαστική γόνατος: πού βρισκόμαστε, που θέλουμε να φθάσουμε;
Η ολική αρθροπλαστική γόνατος (η αντικατάσταση, δηλαδή, της κατεστραμμένης άρθρωσης με τεχνητή) αποτέλεσε μεγάλη επανάσταση στην Ορθοπαιδική τον 20ο αιώνα και βελτίωσε την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων τα τελευταία 50 χρόνια.

Περισσοτερα

Αποκατάσταση Προσθίου Χιαστού Συνδέσμου: τι θα κάνω μετά το χειρουργείο;

Η ρήξη του Προσθίου Χιαστού Συνδέσμου (ΠΧΣ) στο γόνατο αποτελεί έναν από τους σοβαρότερους τραυματισμούς στον αθλητή (ερασιτέχνη ή επαγγελματία).

Περισσοτερα

Τενοντοπάθεια επιγονατιδικού: Υπάρχει λύση;

Τενοντοπάθεια επιγονατιδικού: υπάρχει λύση;
Η τενοντίτιδα (ή τενοντοπάθεια σωστότερα) του επιγονατιδικού συνδέσμου (Jumper’s knee ή γόνατο άλτη στη διεθνή βιβλιογραφία) αποτελεί έναν από τους συχνότερους τραυματισμούς των αθλητών, ιδιαίτερα σε άλτες του στίβου, μπασκετμπολίστες, βολλεϋμπολίστες και ποδοσφαιριστές.

Περισσοτερα

Ρήξη ΠΧΣ: είναι η αρχή του τέλους για το γόνατο;


Ρήξη προσθίου χιαστού συνδέσμου: είναι η αρχή του τέλους για το γόνατο;

Η ρήξη του προσθίου χιαστού συνδέσμου (ΠΧΣ) αποτελεί έναν από τους σοβαρότερους τραυματισμούς στον αθλούμενο πληθυσμό εδώ και πολλές δεκαετίες.

Περισσοτερα

Αρθροσκόπηση- γενικό μέρος


Tι είναι η αρθροσκόπηση;

Η αρθροσκόπηση είναι μια ενδοσκοπική, ελάχιστα παρεμβατική χειρουργική τεχνική, που μας επιτρέπει, μέσω της κάμερας του αρθροσκοπίου να παρατηρήσουμε το εσωτερικό μιας άρθρωσης, χωρίς να χρειαστεί να την ανοίξουμε, όπως γινόταν παλαιότερα.

Περισσοτερα

Ιστορία της Αρθροσκόπησης

Η πρώτη καταγεγραμμένη ενδοσκόπηση στην άρθρωση του γόνατος αναφέρεται το 1912 από το Δανό Severin Nordentopf, ο οποίος πραγματοποιεί σειρά αρθροσκοπήσεων σε πτωματικά γόνατα, χωρίς όμως να υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την κλινική εφαρμογή σε ασθενείς.

Περισσοτερα

Αρθροσκοπική χειρουργική γόνατος

Τις τελευταίες δεκαετίες η αρθροσκόπηση έχει καθιερωθεί ως η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος διαγνωστικής και χειρουργικής αντιμετώπισης κακώσεων σε πολλές από τις αρθρώσεις του ανθρωπίνου σώματος.

Περισσοτερα

Ρήξη Μηνίσκου

10 απαντήσεις που πρέπει να γνωρίζετε για το μηνίσκο


1.Τι είναι ο μηνίσκος και ποια η λειτουργία του;

Ο μηνίσκος είναι μια ινοχόνδρινη δομή που παρεμβάλλεται ανάμεσα στο μηρό και την κνήμη και ανήκει στα μαλακά μόρια που βρίσκονται μέσα στην άρθρωση του γόνατος. 

Περισσοτερα