Παθήσεις

Homo Computerus: Ο σύγχρονος άνθρωπος!

Ο τρόπος ζωής του σύγχρονου ανθρώπου έχει επιρεάσει σε τέτοιο βαθμό τις συνήθειές του, ώστε να είναι πια εμφανείς ορισμένες παθήσεις, οι οποίες παλαιότερα ήταν σπάνιες και απίθανες. 

Περισσοτερα

Παγωμένος ώμος: τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Ο «παγωμένος ώμος», επίσης γνωστός και ως συμφυτική θυλακίτιδα, είναι μια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από δυσκαμψία και πόνο του ώμου.

Περισσοτερα

Υμενική πτυχή: παθολογική οντότητα ή τυχαίο εύρημα;

Κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη το γόνατο είναι χωρισμένο σε 3 κοιλότητες, με την παρουσία 2 ευμεγέθων ενδαρθρικών υμενικών πτυχών. Μετά τη γέννησή μας οι πτυχές αυτές υποχωρούν και σταδιακά εξαφανίζονται. Σε κάποιες περιπτώσεις παραμένουν 1-2 πτυχές, 

Περισσοτερα

Οδήγηση μετά το χειρουργείο

Οι ασθενείς συχνά μας ρωτούν πότε θα είναι σε θέση να οδηγήσουν μετά τη χειρουργική επέμβαση ή τον τραυματισμό στα άκρα ή τη σπονδυλική στήλη. Η επιστροφή στην οδήγηση δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς σε αυτήν εμπλέκονται νομικά θέματα και θέματα ασφαλείας.

Περισσοτερα

Ρήξη υπερακανθίου

Με τον όρο "ρήξη" ενός τένοντα εννοούμε το σχίσιμό του. Η ρήξη του υπερακανθίου, μαζί με την τενοντοπάθεια του τένοντα αυτού αποτελεί τη συχνότερη αιτία πόνου στον ώμο. Αν και στην πλειονότητα των περιπτώσεψων ο τένοντας που πάσχει είναι ο υπερακάνθιος, εντούτοις 

Περισσοτερα

Η υγεία επί... ποδός


Τα πόδια μας, λόγω των δραστηριοτήτων της καθημερινότητας και της όρθιας στάσης, καταπονούνται πολλές ώρες την ημέρα. Η προστασία και η φροντίδα τους είναι απαραίτητη και ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες ανάπτυξης πόνου και προβλημάτων

Περισσοτερα

Κάταγμα ωλεκράνου


Το οστό της ωλένης είναι το ένα εκ των 2 οστών του αντιβραχίου (πήχυ). Το άνω πέρας της ωλένης ονομάζεται ωλέκρανο και είναι η ανατομική περιοχή που αρθρώνεται με το βραχιόνιο και την κεφαλή της κερκίδας, δημιουργώντας την άρθρωση του αγκώνα

Περισσοτερα

Κάταγμα άνω πέρατος βραχιονίου

Το κάταγμα του άνω πέρατος (άνω τριτημορίου) του βραχιονίου και της βραχιονίου κεφαλής είναι από τα συχνά κατάγματα, με συχνότητα περίπου 5% στο γενικό πληθυσμό. Συσχετίζεται με οστεοπόρωση, κυρίως όταν συμβαίνει σε ασθενείς άνω των 65 ετών,

Περισσοτερα

Ωλένια Νευρίτιδα: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η ωλένια νευρίτιδα ή νευρίτιδα του ωλενίου νεύρου είναι μια πάθηση παγίδευσης και βλάβης από τριβή του ωλένιου νεύρου, συνήθως στην περιοχή του αγκώνα, καθώς διέρχεται μέσα από τον ωλένιο σωλήνα

Περισσοτερα

Κάταγμα κεφαλής κερκίδας: πόσο αθώο είναι τελικά;

Ο αγκώνας αποτελείται από το βραχιόνιο, την ωλένη και την κερκίδα και θεωρείται μια από τις σημαντικότερες αρθρώσεις του ανθρωπίνου σώματος. Με την έκτασή του

Περισσοτερα

Κατάγματα σκαφοειδούς: ό,τι πιο σύγχρονο στην αντιμετώπισή τους

Το σκαφοειδές του χεριού (υπάρχει σκαφοειδές και στο πόδι, αλλά εδώ θα αναφερθούμε μόνο στο σκαφοειδές του χεριού) είναι ένα από τα 8 οστάρια

Περισσοτερα

Κατάγματα μετακαρπίων

Τα κατάγματα μετακαρπίων αποτελούν ένα συχνό τύπο τραυματισμού του χεριού και σε συνδυασμό με τα κατάγματα των δακτύλων φθάνουν το 10% όλων των καταγμάτων του σώματος. 

Περισσοτερα

Κάταγμα κάτω πέρατος κερκίδας: ό,τι πιο σύγχρονο στην αντιμετώπισή του

Η κερκίδα είναι ένα μακρύ αυλοειδές οστό, που μαζί με την ωλένη αποτελούν τα οστά του αντιβραχίου (δηλαδή του πήχη). 

Περισσοτερα

Σύνδρομα Υπέρχρησης

Σύνδρομα Υπέρχρησης

Τα σύνδρομα υπέρχρησης έχουν ταυτιστεί, όπως λέει και η λέξη τους, με υπερβολική χρήση του σκέλους, η οποία οδηγεί σε καταπόνηση οστών, αρθρώσεων, μυών και συνδέσμων,

Περισσοτερα

Ουρική Αρθρίτιδα

Ουρική αρθρίτιδα

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης πάθηση των αρθρώσεων. Απασχολεί συνήθως τις ειδικότητες των Ορθοπαιδικών, των Παθολόγων και των Ρευματολόγων

Περισσοτερα

Ολική αρθροπλαστική γόνατος: Μήπως το κλασσικό είναι πάντα της μόδας;

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος (η αντικατάσταση, δηλαδή, της φθαρμένης άρθρωσης με τεχνητή) αποτέλεσε μεγάλη επανάσταση στην Ορθοπαιδική τον 20ο αιώνα, και βελτίωσε την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων

Περισσοτερα

Κατάγματα κλείδας


Η κλείδα είναι το οστό που συνδέει τον κορμό και το άνω άκρο. Από τη μία πλευρά αρθρώνεται με το θώρακα στο στέρνο (στερνοκλειδική άρθρωση) και από την άλλη πλευρά με το οστό της ωμοπλάτης, δημιουργώντας την ακρωμιοκλειδική άρθρωση.

Περισσοτερα

Εξάρθρημα ώμου

Ως εξάρθρημα αποκαλείται η (συνήθως) μετατραυματική κατάσταση της απώλειας της φυσιολογικής επαλληλίας δύο αρθρικών επιφανειών. 

Περισσοτερα

Τενοντίτιδα ώμου

Αποτελεί τη συχνότερη αιτία πόνου στον ώμο. Συνήθως εμφανίζεται προοδευτικά, επιδεινώνεται σε διάστημα λίγων εβδομάδων και παρουσιάζει επεισόδια υποτροπών, που ποικίλλουν σε συχνότητα και σε ένταση.

Περισσοτερα

Επικονδυλίτιδα αγκώνα (Tennis Elbow)

Η επικονδυλίτιδα του αγκώνα είναι μια επώδυνη πάθηση στην έξω επιφάνεια του αγκώνα κατά τις κινήσεις του καρπού και του αντιβραχίου. Οφείλεται σε ερεθισμό ( φλεγμονή) των τενόντων που εκφύονται από τον αγκώνα και κινούν καρπό και πήχυ.

Περισσοτερα

Ταχεία αποκατάσταση στην αρθροπλαστική γόνατος: πού βρισκόμαστε, που θέλουμε να φθάσουμε;
Η ολική αρθροπλαστική γόνατος (η αντικατάσταση, δηλαδή, της κατεστραμμένης άρθρωσης με τεχνητή) αποτέλεσε μεγάλη επανάσταση στην Ορθοπαιδική τον 20ο αιώνα και βελτίωσε την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων τα τελευταία 50 χρόνια.

Περισσοτερα

Δωρεά Μυελού των Οστών: Δωρεά Ζωής
Μια αληθινή ιστορία.
Πέρασαν σχεδόν 10 χρόνια από τότε που αποφάσισα να γίνω δότης μυελού των οστών.

Περισσοτερα

Πελματιαία απονευρωσίτιδα: αίτια, συμπτώματα, θεραπεία

Πόνος στο πέλμα: τι τον προκαλεί και πως θεραπεύεται;

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι μια επώδυνη φλεγμονώδης κατάσταση του πέλματος που εμφανίζεται με τη μορφή πόνου κατά τη βάδιση.

Περισσοτερα

Αρθροσκόπηση Ποδοκνημικής: μικρή παρέμβαση, μεγάλες δυνατότητες

Αν και η χρήση του αρθροσκοπίου, της κάμερας, δηλαδή, που εισέρχεται στην άρθρωση, ξεκίνησε πειραματικά πριν από έναν αιώνα,  πραγματική εξέλιξη έλαβε τα τελευταία 50 χρόνια, αρχικά για το γόνατο.

Περισσοτερα

Ρήξη Αχιλλείου τένοντα: αίτια, πρόληψη και θεραπεία

Ο αχίλλειος τένοντας είναι ο παχύτερος και ισχυρότερος τένοντας του ανθρωπίνου σώματος. Βρίσκεται στο οπίσθιο τμήμα του ποδιού μας, πίσω και πάνω από την πτέρνα. 

Περισσοτερα

Τενοντίτιδα αχιλλείου

Η τενοντίτιδα (ή σωστότερα τενοντοπάθεια) του Αχιλλείου είναι μια κατάσταση που προκαλεί πόνο, οίδημα, δυσκαμψία και αδυναμία του αχιλλείου τένοντα.

Περισσοτερα

Αποκατάσταση Προσθίου Χιαστού Συνδέσμου: τι θα κάνω μετά το χειρουργείο;

Η ρήξη του Προσθίου Χιαστού Συνδέσμου (ΠΧΣ) στο γόνατο αποτελεί έναν από τους σοβαρότερους τραυματισμούς στον αθλητή (ερασιτέχνη ή επαγγελματία).

Περισσοτερα

Ετήσια επιστημονική ημερίδα ινστιτούτου McKenzie

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η ετήσια επιστημονική ημερίδα που διοργανώθηκε από το ελληνικό ινστιτούτο McKenzie και έλαβε χώρα στις 3/5/2014 στο αμφιθέατρο του Ιπποκρατίου Νοσοκομείου Αθηνών.

Περισσοτερα

Κατάγματα ισχίου: πόσο συχνά, πόσο επικίνδυνα και ποιά η αντιμετώπισή τους;Τα κατάγματα στην περιοχή του ισχίου αποτελούν τα πιο συχνά οστεοπορωτικά κατάγματα, με τη συχνότητά τους να φτάνει παγκοσμίως το 1,7 εκατομμύριο σε ένα χρόνο.

Περισσοτερα

5o Σεμινάριο Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας

Με μεγάλη επιτυχία και  συμμετοχή πληθώρας συναδέλφων πραγματοποιήθηκε το 5ο Σεμινάριο της Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας (Ε.Α.Ε.) στο Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" στις 5/4/2014.

Περισσοτερα

Τενοντοπάθεια επιγονατιδικού: Υπάρχει λύση;

Τενοντοπάθεια επιγονατιδικού: υπάρχει λύση;
Η τενοντίτιδα (ή τενοντοπάθεια σωστότερα) του επιγονατιδικού συνδέσμου (Jumper’s knee ή γόνατο άλτη στη διεθνή βιβλιογραφία) αποτελεί έναν από τους συχνότερους τραυματισμούς των αθλητών, ιδιαίτερα σε άλτες του στίβου, μπασκετμπολίστες, βολλεϋμπολίστες και ποδοσφαιριστές.

Περισσοτερα

Οσφυϊκή δισκοπάθεια

Οσφυϊκή Δισκοπάθεια

Μια από τις συχνότερες αιτίες πόνου στη μέση είναι η δισκοπάθεια, η φθορά, δηλαδή του μεσοσπονδυλίου δίσκου και η πρόκληση ενοχλήσεων από τη μέση και το πόδι.

Περισσοτερα

Εκτινασσόμενος δάκτυλος

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος (στενωτική τενοντοελυτρίτιδα, trigger finger στη διεθνή βιβλιογραφία) είναι μια σχετικά συχνή πάθηση που χαρακτηρίζεται από εμπλοκή του δακτύλου που βρίσκεται σε κάμψη και αδυναμία του να εκταθεί, 

Περισσοτερα

Οσφυαλγία: πού οφείλεται και πώς θεραπεύεται

Οσφυαλγία: πού οφείλεται και πώς θεραπεύεται
Η οσφυαλγία (σύνθετη λέξη, οσφύς=μέση, άλγος=πόνος), ο πόνος, δηλαδή, χαμηλά στη μέση (low back pain στη διεθνή βιβλιογραφία), αποτελεί ένα σύμπτωμα σύνηθες σε ένα υψηλό ποσοστό ανθρώπων.

Περισσοτερα

Ρήξη ΠΧΣ: είναι η αρχή του τέλους για το γόνατο;


Ρήξη προσθίου χιαστού συνδέσμου: είναι η αρχή του τέλους για το γόνατο;

Η ρήξη του προσθίου χιαστού συνδέσμου (ΠΧΣ) αποτελεί έναν από τους σοβαρότερους τραυματισμούς στον αθλούμενο πληθυσμό εδώ και πολλές δεκαετίες.

Περισσοτερα

Οστεοπόρωση: η σιωπηλή νόσος των οστών

Η οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται, αφ'ενός από χαμηλή οστική μάζα, ή πιο απλά από λιγότερη ποσότητα οστού, αφ'ετέρου από διαταραχή της μικροαρχιτεκτονικής δομής των οστών, με αποτέλεσμα τη μείωση της αντοχής τους και τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος.

Περισσοτερα

Επώδυνος Ώμος: αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Ένας από τους συχνότερους λόγους επίσκεψης στον Ορθοπαιδικό είναι ο πόνος στον ώμο, είτε με τη μορφή χρόνιας ενόχλησης, είτε ως οξύ συμβάν.

Περισσοτερα

Κολύμβηση: ένας σύμμαχος στην υγεία μας

Η κολύμβηση στη θάλασσα είναι γνωστή από την αρχαιότητα, ως μέσο φυσικής άσκησης και ψυχαγωγίας, όπως μαρτυρούν αμφορείς και τοιχογραφίες του 1600 π.Χ. που έχουν βρεθεί. Το νερό διαθέτει πολύ σημαντικές ιδιότητες, την άνωση, την υδροστατική πίεση και την αντίσταση της κίνησης.

Περισσοτερα

Οστεοαρθρίτιδα ισχίου

Εκφυλιστική αρθροπάθεια του ισχίου, γνωστή ως οστεοαρθρίτιδα, είναι η προοδευτική, μη αναστρέψιμη εκφύλιση και καταστροφή του χόνδρου της άρθρωσης.

Περισσοτερα

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα:

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα:
«είναι η ασθένεια του υπολογιστή;»
Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα είναι μια επώδυνη, σταδιακά επιδεινούμενη κατάσταση στο χέρι, η οποία προκαλείται από συμπίεση του μέσου νεύρου στον καρπό.

Περισσοτερα

Ολική αρθροπλαστική ελάχιστης παρεμβατικότητας (AMIS)

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου, η αντικατάσταση, δηλαδή, μιας κατεστραμμένης άρθρωσης από τεχνητή, έγινε για πρώτη φορά το 1960, φέρνοντας κυριολεκτικά επανάσταση στο χώρο της Ορθοπαιδικής.

Περισσοτερα

Αρθροσκόπηση- γενικό μέρος


Tι είναι η αρθροσκόπηση;

Η αρθροσκόπηση είναι μια ενδοσκοπική, ελάχιστα παρεμβατική χειρουργική τεχνική, που μας επιτρέπει, μέσω της κάμερας του αρθροσκοπίου να παρατηρήσουμε το εσωτερικό μιας άρθρωσης, χωρίς να χρειαστεί να την ανοίξουμε, όπως γινόταν παλαιότερα.

Περισσοτερα

Ιστορία της Αρθροσκόπησης

Η πρώτη καταγεγραμμένη ενδοσκόπηση στην άρθρωση του γόνατος αναφέρεται το 1912 από το Δανό Severin Nordentopf, ο οποίος πραγματοποιεί σειρά αρθροσκοπήσεων σε πτωματικά γόνατα, χωρίς όμως να υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την κλινική εφαρμογή σε ασθενείς.

Περισσοτερα

Αρθροσκοπική χειρουργική γόνατος

Τις τελευταίες δεκαετίες η αρθροσκόπηση έχει καθιερωθεί ως η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος διαγνωστικής και χειρουργικής αντιμετώπισης κακώσεων σε πολλές από τις αρθρώσεις του ανθρωπίνου σώματος.

Περισσοτερα

Βλαισός μέγας δάκτυλος (Κότσι)

Βλαισός Μέγας Δάκτυλος  (Κότσι)

Το μεγάλο δάκτυλο στο πόδι παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο, τόσο στην ισορροπία κατά την όρθια θέση, όσο και στη βάδιση.

Περισσοτερα

Αυχενικό σύνδρομο

«Αυχενικό Σύνδρομο» : Μύθος και πραγματικότητα
Αν και χρησιµοποιείται ευρέως στην καθηµερινή πράξη, το αυχενικό σύνδρομο δεν υπάρχει ως επίσημος ιατρικός όρος.

Περισσοτερα

Γάγγλιο

Γάγγλιο καρπού: τι είναι και πώς θεραπεύεται


Η πιο συχνή μορφή καλοήθους ογκιδίου στο χέρι είναι το γάγγλιο.

Περισσοτερα

Σκολίωση

Σκολίωση: όλα, όσα πρέπει να γνωρίζουμε


Ο όρος σκολίωση προέρχεται από τη λέξη σκολιός που σημαίνει στρεβλός και χρησιμοποιήθηκε αρχικά απο τον Γαληνό (129-199μ.Χ).

Περισσοτερα

Ρήξη Μηνίσκου

10 απαντήσεις που πρέπει να γνωρίζετε για το μηνίσκο


1.Τι είναι ο μηνίσκος και ποια η λειτουργία του;

Ο μηνίσκος είναι μια ινοχόνδρινη δομή που παρεμβάλλεται ανάμεσα στο μηρό και την κνήμη και ανήκει στα μαλακά μόρια που βρίσκονται μέσα στην άρθρωση του γόνατος. 

Περισσοτερα

Διάστρεμμα ποδοκνημικής

Διάστρεμμα ποδοκνημικής: συχνή κάκωση, αλλά όχι αθώα
Η αυξανόμενη ενασχόληση με αθλητικές δραστηριότητες έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε αύξηση των τραυματισμών της ποδοκνημικής άρθρωσης, του «αστραγάλου», όπως συνηθίζεται να λέγεται.

Περισσοτερα